Dzisiaj jest: Czwartek, 15.04.2021 Imieniny: Anastazji i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Ciasteczka z sercem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciasteczka z sercem to przepis na uroczy, walentynkowy deser. Do kremu warto dodać zmielone orzechy.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 4 łyżki  mąka
  • 200 g  migdały
    mielone
  • 2 łyżeczki  kakao
    +do posypania
  • 4 sztuki  białko z jajka
  • 250 g  cukier
    drobny
  • 150 g  czekolada gorzka
  • 80 g  śmietana
    30%
  • 20 g  masło

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę, migdały i kakao wymieszaj w misce. Białka ubij na sztywną pianę dodając drobny cukier. Wsyp wcześniej wymieszane suche składniki i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Za pomocą tutki wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe placuszki. Piecz 45 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po upieczeniu wyjmij i przestudź.
  3. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Do ciepłej czekolady wmieszaj masło. Po wystudzeniu dodaj ubitą śmietanę i dokładnie połącz.
  4. Ciasteczka smaruj przygotowanym kremem i zlepiaj. Wytnij serduszka z kartonu i ułóż na gotowym ciasteczku. Obsyp kakao.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE