Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
140 g cukru pudru
120 g orzechów laskowych
30 g mąki
100 g bułki tartej
1 sztuka jajko
150 g margaryny
100 g gorzkiej czekolady
80 g prażonych całych orzechów laskowych
100 g polewy czekoladowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białko ubij ze 120 g cukru pudru do uzyskania sztywnej piany. Dodaj drobno starte orzechy, mąkę oraz żółtko. Wymieszaj.
- Łyżką odcinaj małe kawałki ciasta, po czym obtocz je w bułce tartej i wałkuj rękami, formując półksiężyce. Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu ostudź ciastka na papierze, a następnie delikatnie oderwij.
- Margarynę pokrój na małe kawałki i ucieraj z roztopioną czekoladą oraz resztą cukru pudru do powstanaia gładkiego kremu.
- Masą czekoladową napełnij rękaw cukierniczy z gładką końcówką i udekoruj nim rogaliki.
- Na krem wyłóż całe orzechy, lekko dociskając. Rogaliki wstaw do lodówki do stężenia. Następnie zanurz je w polewie czekoladowej.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku