Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
60 g margaryny
150 g jogurtu naturalnego
1 sztuka jajko
120 g cukru trzcinowego
150 g suszonych moreli
100 g migdałów
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
260 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka i rozpuść. Jogurt naturalny wymieszaj z 1 jajkiem oraz 120 g cukru trzcinowego. Suszone morele opłucz i pokrój na małe cząstki.
- Połowę migdałów grubo posiekaj. Kawałki suszonych moreli i migdałów wraz ze 100 g płatków owsianych dodaj do jogurtu naturalnego z jajkiem i cukrem. Dopraw 1 łyżeczka mielonego cynamonu. Wymieszaj.
- Margarynę lekko przestudź i wlej do masy jogurtowej z płatkami owsianymi. Do podanych składników przesiej 260 g mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- Ciasto dobrze wymieszaj i za pomocą łyżki odcinaj małe porcje. W równych odstępach wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka połóż cały obrany migdał. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku