Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 185 g masło
- 1 szklanka musli
- 1/2 szklanki migdały
posiekane - 1/2 szklanki orzechy laskowe
posiekane - 1 szklanka płatki owsiane
- 1/2 szklanki mąka orkiszowa
pełnoziarnista - 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
- 70 g cukier brązowy
jasny - 1 łyżka miód
- 1 sztuka jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło przełóż do garnka, rozpuść i ostudź. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej do miski. Następnie wsyp płatki oraz musli. Wymieszaj.
- Do zawartości miski dodaj posiekane migdały, orzechy oraz cukier. Na końcu wbij jajko i dodaj miód oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy uformuj dłońmi kuleczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki delikatnie spłaszcz łyżką. Ciastka piecz 18 minut w 170 st. C. Po tym czasie ostudź ciastka na blasze. Lekko ciepłe ciasteczka przełóż na kratkę kuchenną i zostaw, aby stwardniały.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku