Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 sztuki żółtka
- 1 sztuka białko
- 1 łyżka gorącej wody
- 10 g kakao
- 100 g orzechów nerkowca
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka i wodę. Zagnieć ciasto i podziel na połowę. Do jednej połowy ciasta dodaj kakao, wyrób. Włóż do lodówki na 40 minut.
- Ciasto jasne i ciemne rozwałkuj na prostokąty jednakowej wielkości o grubości 75mm. Jasny prostokąt posmaruj białkiem, wciśnij w ciasto pokrojone orzechy, na nim ułóż prostokąt z ciasta ciemnego. Ciasto lekko przewałkuj, aby obie warstwy się zlepiły. Pokrój prostokąt na kawałki i piecz 30 minut w 180 st. C.
- Budyń ugotuj. Rozpuść czekoladę z łyżką wody. Gdy wszystko wystygnie, miksuj budyń dodając czekoladę i miękkie masło. Przełóż ciastka kremem, udekoruj orzechami i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia