Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciastka przekładane kremem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 250 g  mąki
  • 150 g  masła
  • 100 g  cukru pudru
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 sztuka białko
  • 1 łyżka  gorącej wody
  • 10 g  kakao
  • 100 g  orzechów nerkowca

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka i wodę. Zagnieć ciasto i podziel na połowę. Do jednej połowy ciasta dodaj kakao, wyrób. Włóż do lodówki na 40 minut.
  2. Ciasto jasne i ciemne rozwałkuj na prostokąty jednakowej wielkości o grubości 75mm. Jasny prostokąt posmaruj białkiem, wciśnij w ciasto pokrojone orzechy, na nim ułóż prostokąt z ciasta ciemnego. Ciasto lekko przewałkuj, aby obie warstwy się zlepiły. Pokrój prostokąt na kawałki i piecz 30 minut w 180 st. C.
  3. Budyń ugotuj. Rozpuść czekoladę z łyżką wody. Gdy wszystko wystygnie, miksuj budyń dodając czekoladę i miękkie masło. Przełóż ciastka kremem, udekoruj orzechami i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE