Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
250 g mąki pszennej
250 g białego sera
250 g masła
150 g cukru pudru
5 sztuk jabłek
1 sztuka cukier wanilinowy
cynamon
1 sztuka cytryna
1 opakowanie polewy czekoladowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, obierz, pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne.
- Do garnka wlej zimną wodę, dodaj sok z cytryny i włóż jabłka.
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj ser, masło oraz cukier puder i zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 2 godziny.
- Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Z ciasta wycinaj szklanką krążki. Na każdym ułóż kawałek jabłka. Złóż krążek na pół, nakrywając jabłko ciastem i mocno ściśnij brzegi.
- Gotowe ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 st. C. Przestudzone ciastka polej polewą czekoladową.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka