Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Biszkopt
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
5 sztuk jajek
1 sztuka kisiel cytrynowy
1 sztuka cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
- Masa
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
3 sztuki banany
1 sztuka galaretka cytrynowa
- Dodatkowo
1.5 sztuk banana
2 sztuki galaretki agrestowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Białka ubij na sztywno z solą. Dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Wymieszaj łyżką. Piecz 30 minut w temperaturze 160 st. C.
- Masa: Galaretkę cytrynową rozpuść w 3/4 szklanki wrzącej wody. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz ją z bananami rozgniecionymi z sokiem z cytryny i zmiksuj na małych obrotach. Dodaj tężejącą galaretkę.
- Biszkopt przekrój, przełóż połową masy, a resztą posmaruj wierzch. Ułóż plasterki banana. Rozpuść galaretkę w 3 szklankach wrzątku i tężejącą wylej na ciasto.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka