Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.05.2020 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Ciasto bananowe z galaretką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mąki
  • 5 sztuk jajek
  • 1 sztuka kisiel cytrynowy
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
    Masa
  • 500 ml  śmietany kremówki
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 sztuki banany
  • 1 sztuka galaretka cytrynowa
    Dodatkowo
  • 1.5 sztuk banana
  • 2 sztuki galaretki agrestowe

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Białka ubij na sztywno z solą. Dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Wymieszaj łyżką. Piecz 30 minut w temperaturze 160 st. C.
  2. Masa: Galaretkę cytrynową rozpuść w 3/4 szklanki wrzącej wody. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz ją z bananami rozgniecionymi z sokiem z cytryny i zmiksuj na małych obrotach. Dodaj tężejącą galaretkę.
  3. Biszkopt przekrój, przełóż połową masy, a resztą posmaruj wierzch. Ułóż plasterki banana. Rozpuść galaretkę w 3 szklankach wrzątku i tężejącą wylej na ciasto.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE