Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
1 szklanka mąka tortowa
4 sztuki jajka
1 szklanka cukier puder
2 łyżki mąka ziemniaczana
4 łyżki oliwa
1 łyżeczka proszek do pieczenia
tłuszcz
do wysmarowania formybułka tarta
do posypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka, cukier puder, oliwę dokładnie ubij trzepaczką albo robotem nastawionym na średnie obroty.
- Gdy składniki się połączą, dodaj, siejąc przez sito, mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek, całość nadal dokładnie ubijaj.
- Gdy ciasto stanie się jednolite i pulchne, wlej je do przygotowanej formy, wstaw do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez około 35-40 minut. Gdy się zarumieni na wierzchu, wyjmij z pieca i pozostaw do wychłodzenia.
- Podawaj pokrojone w romby.
- Smacznego! :)