Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
3 sztuki banany
1 sztuka duża pomarańcza
4 sztuki jajka
200 g cukru
3 łyżki płatków migdałowych
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
120 ml rozpuszczonego masła
100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
100 g orzeszków ziemnych
50 g kakao
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańczę dokładnie wyszoruj i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Odcedź, zmiksuj razem ze skórką i odstaw do ostygnięcia. Do przestudzonej pomarańczy dodaj banany i ponownie zmiksuj.
- Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj olej, mąkę, migdały, proszek, sodę oraz kakao i owoce. Zmiksuj. Następnie dodaj orzechy i posiekaną czekoladę.
- Całość przelej do wysmarowanej tłuszczem blachy, z wierzchu posyp migdałami w płatkach. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka