Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 3 szklanki mąka tortowa
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szczypta sól
- 5 dag drożdże
- 1 szklanka mleko
- 12.5 dag masło lub masło roślinne
- 1 sztuka cukier waniliowy
- 4 sztuki gruszki
niezbyt soczyste - 20 sztuk śliwki węgierki
- 1 łyżka dżem morelowy lub konfitury z róży
czubata - cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z tłuszczem, aż tłuszcz się całkowicie rozpuści, odstawiamy do przechłodzenia. Mleko powinno być letnie.
- Do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, cukier puder i cukier waniliowy, wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, letnie mleko z masłem i, najlepiej za pomocą robota nastawionego na niskie obroty, wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą, ścisłą konsystencję. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
- Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w zgrabne cząstki, śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na wyłożonej folią dużej tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, na wierzchu układamy, ściśle obok siebie, ale w sposób dekoracyjny, owoce (powinny przykryć całe ciasto), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C
- Po 20 minutach zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy nadal, aż ciasto będzie rumiane, a boki będą lekko odstawały od brzegów tortownicy.
- Studzimy w formie, w której się piekło.
- Dżemem morelowym zmieszanym z łyżką wrzącej wody smarujemy jeszcze ciepłe ciasto, posypujemy obficie cukrem pudrem.