Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
- Kruszonka:
- 80 g mąka
- 40 g masło
- 50 g cukier trzcinowy
- 30 g orzechy włoskie
łuskane
- Ciasto:
- 350 g mąka
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 200 g masło
- 180 g cukier
- 1 sztuka jajka
- 200 g puree dyniowe
gęste - 150 ml maślanka naturalna
- 50 g orzechy włoskie
łuskane - 50 g rodzynki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę posiekaj nożem z zimnym masłem. Następnie dodaj cukier i szybko zagnieć ciasto. Na koniec dodaj pokruszone orzechy, zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na 20 minut.
- Mąkę na ciasto przesiej do miski. Dodaj cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Orzechy włoskie posiekaj. Rodzynki oprósz łyżeczką mąki, wymieszaj.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie wmieszaj po jednym jajku, a na koniec dodaj puree dyniowe. Dodawaj partiami mąkę na przemian z maślanką, a na koniec dodaj orzechy z rodzynkami.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch posyp kruszonką. Piecz 55 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia