Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto dyniowe z kruszonką i orzechami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciasto dyniowe z kruszonką i orzechami to przepis na smaczny, jesienny deser.

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

    Kruszonka:
  • 80 g  mąka
  • 40 g  masło
  • 50 g  cukier trzcinowy
  • 30 g  orzechy włoskie
    łuskane
    Ciasto:
  • 350 g  mąka
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka  soda oczyszczona
  • 200 g  masło
  • 180 g  cukier
  • 1 sztuka  jajka
  • 200 g  puree dyniowe
    gęste
  • 150 ml  maślanka naturalna
  • 50 g  orzechy włoskie
    łuskane
  • 50 g  rodzynki

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę posiekaj nożem z zimnym masłem. Następnie dodaj cukier i szybko zagnieć ciasto. Na koniec dodaj pokruszone orzechy, zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na 20 minut.
  2. Mąkę na ciasto przesiej do miski. Dodaj cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Orzechy włoskie posiekaj. Rodzynki oprósz łyżeczką mąki, wymieszaj.
  3. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie wmieszaj po jednym jajku, a na koniec dodaj puree dyniowe. Dodawaj partiami mąkę na przemian z maślanką, a na koniec dodaj orzechy z rodzynkami.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch posyp kruszonką. Piecz 55 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Zobacz więcej na temat:

orzechyprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE