Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ciasto grysikowe bez pieczenia


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciasto grysikowe można podawać udekorowane kleksem bitej śmietany.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2 opakowania  herbatniki
  • 1 l  mleko
  • 200 g  masło
  • 1 szklanka  cukier
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 1 szklanka  kasza manna
  • 500 g  truskawki
  • 2 opakowania  galaretka
    truskawkowa

Sposób przyrządzania:

  1. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygną, wstaw galaretki do lodówki. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dno ułóż herbatniki.
  2. W garnku zagotuj mleko. Wsyp cukier i cukier waniliowy oraz dodaj masło. Do składników dodaj kaszę mannę. Gdy się zagotuje, podgrzewaj jeszcze przez minutę, aż powstanie gęsta masa.
  3. Gorącą kaszę mannę wylej na herbatniki w formie. Wierzch masy wyrównaj. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki.
  4. Na nadzieniu ułóż pokrojone truskawki, lekko je dociskając. Całość odstaw do ostygnięcia. Następnie zalej tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki by stężało.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE