Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
2 opakowania herbatniki
1 l mleko
200 g masło
1 szklanka cukier
1 opakowanie cukier waniliowy
1 szklanka kasza manna
500 g truskawki
2 opakowania galaretka
truskawkowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygną, wstaw galaretki do lodówki. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dno ułóż herbatniki.
- W garnku zagotuj mleko. Wsyp cukier i cukier waniliowy oraz dodaj masło. Do składników dodaj kaszę mannę. Gdy się zagotuje, podgrzewaj jeszcze przez minutę, aż powstanie gęsta masa.
- Gorącą kaszę mannę wylej na herbatniki w formie. Wierzch masy wyrównaj. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki.
- Na nadzieniu ułóż pokrojone truskawki, lekko je dociskając. Całość odstaw do ostygnięcia. Następnie zalej tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki by stężało.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku