Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 175 g orzechów włoskich
- 250 g masła
- 2 łyżki mąki
- 400 g kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 500 g jogurtu naturalnego
- 500 g cukru
- 3 sztuki pomarańcze
|
|
Sposób przyrządzania:
- 125 g orzechów włoskich posiekaj i upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Kaszę mannę wymieszaj z 2 łyżkami mąki, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczkami cukru wanilinowego. 500 g jogurtu naturalnego starannie utrzyj z 350 g cukru.
- Do mieszanki z kaszy manny dodaj jogurt, płynne masło i uprażone orzechy włoskie. Zostaw na 15 minut do napęcznienia. Pomarańcze sparz i osusz, a skórkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z miąższu wyciśnij sok i odstaw. Do garnka wsyp 150 g cukru, 2 łyżki soku z pomarańczy i skarmelizuj.
- Do skarmelizowanej masy dodaj resztę soku z pomarańczy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do czasu, aż karmel się rozpuści. Wsyp skórkę i podgrzewaj, aż syrop zgęstnieje. Ostudź. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Blachę o wymiarach 32x39 cm wyściel papierem do pieczenia.
- Masę jogurtową ubijaj przez 2-3 minuty za pomocą miksera.
- Następnie równomiernie rozłóż na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut na złotobrązowy kolor. Gorące ciasto skrop syropem pomarańczowym. Ostudź i wstaw na noc do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj resztą orzechów.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku