Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
1 sztuka pomarańcza
27 dag miękkiego masła
20 dag cukru
5 sztuk jajek
25 dag mąki
10 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml likieru morelowego lub cointreau
20 dag czekolady w bloku
10 dag polewy z gorzkiej czekolady
1-2 łyżki bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańczę dokładnie umyj, po czym otrzyj skórkę. Z 27 dag masła odłóż 1 łyżkę, a resztę utrzyj na pianę. Dodaj cukier, otartą skórkę i kolejno jajka. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodawaj po jednej łyżce do ucieranej masy.
- Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj zostawioną wcześniej łyżką masła i obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wyłóż ciasto, wygładź powierzchnię. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 24 godziny.
- Z pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go likierem. Ciasto przekrój wzdłuż na 5 placków. Każdy kawałek nasącz sokiem z likierem.
- Czekoladę i polewę roztop w kąpieli wodnej, a następnie posmaruj nią każdy placek. Ponownie złóż plastry ciasta i posmaruj powierzchnię resztą polewy czekoladowej. Ciasto podawaj po zastygnięciu polewy.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni