Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto hrabianki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 1 sztuka pomarańcza
  • 27 dag  miękkiego masła
  • 20 dag  cukru
  • 5 sztuk jajek
  • 25 dag  mąki
  • 10 dag  mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 60 ml  likieru morelowego lub cointreau
  • 20 dag  czekolady w bloku
  • 10 dag  polewy z gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki  bułki tartej

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańczę dokładnie umyj, po czym otrzyj skórkę. Z 27 dag masła odłóż 1 łyżkę, a resztę utrzyj na pianę. Dodaj cukier, otartą skórkę i kolejno jajka. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodawaj po jednej łyżce do ucieranej masy.
  2. Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj zostawioną wcześniej łyżką masła i obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wyłóż ciasto, wygładź powierzchnię. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 24 godziny.
  3. Z pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go likierem. Ciasto przekrój wzdłuż na 5 placków. Każdy kawałek nasącz sokiem z likierem.
  4. Czekoladę i polewę roztop w kąpieli wodnej, a następnie posmaruj nią każdy placek. Ponownie złóż plastry ciasta i posmaruj powierzchnię resztą polewy czekoladowej. Ciasto podawaj po zastygnięciu polewy.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE