Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szklanka  cukru
  • 2 łyżki  cukru wanilinowego
  • 25 g  masła
  • 3 sztuki jajka
  • 250 ml  gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 g  truskawek
  • 1 sztuka błyskawiczny kisiel truskawkowy
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka  masła do posmarowania blachy
  • bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Masło rozpuść i odstaw, by przestygło.
  2. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dodaj jogurt oraz masło i wymieszaj.
  3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
  4. Truskawki przekrój na połówki. Kisiel przygotuj według przepisu na opakowaniu. Połowę truskawek wymieszaj z połową kisielu.
  5. Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  6. Wyłóż masę na blachę. Na wierzchu ułóż w odstępach truskawki z kisielem. Piecz 30 minut w 180 st. C. Wbij w ciasto patyczek i sprawdź, czy jest suchy.
  7. Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałymi truskawkami i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE