Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 25 g masła
- 3 sztuki jajka
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 500 g truskawek
- 1 sztuka błyskawiczny kisiel truskawkowy
- cukier puder
- 1 łyżeczka masła do posmarowania blachy
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść i odstaw, by przestygło.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dodaj jogurt oraz masło i wymieszaj.
- Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
- Truskawki przekrój na połówki. Kisiel przygotuj według przepisu na opakowaniu. Połowę truskawek wymieszaj z połową kisielu.
- Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Wyłóż masę na blachę. Na wierzchu ułóż w odstępach truskawki z kisielem. Piecz 30 minut w 180 st. C. Wbij w ciasto patyczek i sprawdź, czy jest suchy.
- Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałymi truskawkami i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka