Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
8 sztuk białek
20 dag cukru pudru
3 sztuki żółtka
10 dag siekanych orzechów
10 dag mielonych orzechów
10 dag wiórków kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem
1 sztuka puszka brzoskwiń
1 kostka masła
3 łyżki cukru
2 sztuki budynie śmietankowe
1 łyżka mąki
5 sztuk żółtek
- Dodatkowo
2 sztuki galaretki pomarańczowe
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier, cały czas ubijając, a na koniec dodaj żółtka. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami ciasta i upiecz 2 placki (35-40 min.).
- Krem: Sok z brzoskwiń zagotuj z 3 łyżkami cukru i budyniami.W 3/4 szklanki wody wymieszaj 1 łyżkę mąki z żółtkami. Wlej do gotującego się soku, ponownie zagotuj i ostudź.
- Masło utrzyj z przestudzonym budyniem na puszystą masę.
- Na pierwszy placek wyłóż połowę kremu, a na nim ułóż delicje nasączone spirytusem. Rozsmaruj znów krem i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj resztę kremu i ułóż pokrojone brzoskwinie.
- Galaretki rozpuść w 700 ml wrzącej wody i gdy zaczną tężeć, zalej nimi brzoskwinie.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka