Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
21 dag ciasta francuskiego w jednym kawałku
3 sztuki limonki
2 sztuki duże jajka
100 ml kremówki
1 sztuka czubata szklanka zmielonych migdałów
10 dag cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciastem wyklej tortownicę o średnicy 20-22 cm. Spód nakłuj kilkakrotnie widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wysyp suchy groch i piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij papier z grochem i piecz kolejne 20 minut.
- Limonki sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cukier wymieszaj z jajkami, sokiem i skórką z limonki. Dodaj kremówkę i migdały. Masę wlej na podpieczony spód. Piecz 30 minut w temperaturze 190 st. C. Przed podaniem dobrze schłodź.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy