Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
500 g marchewki
1 sztuka jabłko
100 g orzechów włoskich
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki cukru brzozowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 sztuki jajka
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki maślanki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy drobno posiekaj.
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz orzechy. Wymieszaj.
- Do oddzielnej miski wlej maślankę. Dodaj olej oraz jajka i wymieszaj. Uzyskaną mieszankę wlej do mąki i wymieszaj. Następnie połącz wszystko z marchewką i jabłkiem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 50 minut w 170 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia