Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 800 g marchwi
- 3 sztuki jajka
- 175 ml oleju rzepakowego
- 175 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta imbiru w proszku
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 sztuka płaska łyżka cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj olej, rozkłócone jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i skórkę pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę marchewkową. Piecz 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia