Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1 sztuka i 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
7 opakowań cukru wanilinowego
3 łyżeczki cynamonu
3 sztuki średniej wielkości marchewki (ok. 400 g)
1 szklanka oleju
1 sztuka i 1/3 szklanki cukru
100 g masła
4 sztuki jajka
200 g kremowego twarogu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do metalowej miski. Wsyp 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz cukier i utrzyj za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj 1 i 1/3 szklanki mąki przesianej z 1 łyżeczką sody oraz proszkiem do pieczenia. Dołóż 3 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli.
- Średniej wielkości marchewki oczyść, umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę dołóż do ciasta i zmiksuj. Następnie wlej szklankę oleju.
- Spód tortownicy wyściel pergaminem. Gotową masę przełóż do formy. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 45 minut. Po tym czasie wypiek wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Resztę cukru wanilinowego wraz z masłem i twarogiem w temperaturze pokojowej zmiksuj i wyłóż na ostudzone ciasto.
- Wierzch możesz udekorować skórką pomarańczową.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku