Dzisiaj jest: Niedziela, 29.11.2020 Imieniny: Błażeja i Saturnina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Ciasto marmurkowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 5 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  wody
  • 1 szklanka  oleju
  • 3 szklanki  mąki pszennej + 2 czubate łyżki
  • 2 sztuki czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka tabliczka czekolady mlecznej
  • margaryna
  • bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.
  2. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka i dalej ubijaj, aż powstanie jednolita masa. Następnie stopniowo i na zmianę dodawaj mąkę, olej i wodę - aż do połączenia się wszystkich składników.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej wsyp 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na środek formy wykładaj na przemian po 2 łyżki ciemnej i jasnej masy - aż do jej wyczerpania. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Czekoladę rozpuść i rozsmaruj na gotowym cieście.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE