Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 5 sztuk jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki
- 2 sztuki czubate łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 sztuka tabliczka czekolady mlecznej
- margaryna
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.
- Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka i dalej ubijaj, aż powstanie jednolita masa. Następnie stopniowo i na zmianę dodawaj mąkę, olej i wodę - aż do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto podziel na dwie części. Do jednej wsyp 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na środek formy wykładaj na przemian po 2 łyżki ciemnej i jasnej masy - aż do jej wyczerpania. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Czekoladę rozpuść i rozsmaruj na gotowym cieście.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka