Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- skórka z pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- aromat pomarańczowy i cytrynowy
- 1/2 szklanki oleju
- 4 sztuki jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do dużej miski wsyp orzechy włoskie, bułkę tartą, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon i wymieszaj.
- Następnie dodaj roztrzepane jajka, olej, sok, po kilka kropli aromatów oraz skórkę z pomarańczy. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Blachę keksówkę wyłóż folią aluminiową i wlej masę. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gotowe ciasto udekoruj polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka