Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml letniego mleka
- 3 sztuki żółtka
- 3 łyżki oleju
- 1 kostka drożdży
- 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- starta skórka z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj 150 g cukru i startą skórkę z cytryny. Utrzyj na jednolitą masę.
- Do czystej miski pokrusz drożdże. Dodaj ciepłe mleko i rozmieszaj widelcem. Następnie dodaj łyżeczkę cukru, żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę i zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto rozwałkuj i posmaruj wcześniej przygotowanym masłem z cukrem. Następnie zwiń ciasto w rulonik i potnij na kawałki o szerokości 5 cm.
- Ruloniki ułóż pionowo w tortownicy, zostawiając między nimi odstępy. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przykryj ciasto folią aluminiową i piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C. Po tym czasie zdejmij folię z ciasta, zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 25 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka