Dzisiaj jest: Piątek, 04.10.2024 Imieniny: Rozalii i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto różane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 350 g  mąki
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 150 ml  letniego mleka
  • 3 sztuki żółtka
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 kostka  drożdży
  • 150 g  masła (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g  cukru
  • starta skórka z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Masło pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj 150 g cukru i startą skórkę z cytryny. Utrzyj na jednolitą masę.
  2. Do czystej miski pokrusz drożdże. Dodaj ciepłe mleko i rozmieszaj widelcem. Następnie dodaj łyżeczkę cukru, żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę i zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj i posmaruj wcześniej przygotowanym masłem z cukrem. Następnie zwiń ciasto w rulonik i potnij na kawałki o szerokości 5 cm.
  4. Ruloniki ułóż pionowo w tortownicy, zostawiając między nimi odstępy. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Przykryj ciasto folią aluminiową i piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C. Po tym czasie zdejmij folię z ciasta, zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 25 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE