Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 16 osób
Składniki
500 g mąka
250 g ksylitol
4 sztuki jajka
250 ml mleko
200 g masło
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
czerwony barwnik spożywczy
lub łyżka proszku z buraka2 garści orzechy włoskie
1 szklanka wiśnie
ub czereśnie, mogą być mrożone1 opakowanie budyń malinowy
1 szklanka mleko
200 g śmietanka
2 łyżki ksylitol
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sporządzamy ciasto: Składniki suche łączymy ze sobą. Masło ucieramy ze słodziwem. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku.
- Dodajemy suche składniki oraz mleko i ucieramy masę, aż stanie się gładka i jednolita. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy keksówki lub okrągłej o średnicy ok. 23 cm. Na wierzch wykładamy owoce.
- Drugą część mieszamy z barwnikiem, aby masa zrobiła się różowa. Wkładamy na wierzch białej części i posypujemy posiekanymi orzechami.
- Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka.
- Sporządzamy krem: Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo.
- Budyń gotujemy w połowie zalecanej (podanej na opakowaniu) ilości mleka. Lekko ostudzony dodajemy do śmietany stale ubijając.
- Masę wykładamy na ostudzone ciasto. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aby masa stężała.
Źródło przepisu: kucharzyca.pl/ciasto-rozowa-latka/