Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
250 g masła
2 łyżki śmietany 18%
5 sztuk żółtek
2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 sztuka budyń śmietankowy
2 sztuki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- Pianka
5 sztuk białek
1/2 szklanki cukru
1 szczypta soli
1 sztuka kisiel wiśniowy
2 łyżki soku z cytryny
750 g śliwek węgierek
płatki migdałowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, budyń oraz zimne masło. Posiekaj. Następnie dorzuć żółtka oraz śmietanę i ponownie posiekaj. Zagnieć ciasto rękoma. Podziel je na 2 części: 3/4 i 1/4. Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
- 3/4 ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do lodówki. Schłodzone ciasto piecz 20 minut w 180 st. C.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypuj porcjami cukier. Dodaj kisiel oraz sok z cytryny. Wymieszaj.
- Na upieczonym cieście ułóż wypestkowane śliwki. Na wierzch wyłóż pianę i zetrzyj pozostałe ciasto. Oprósz wszystko płatkami migdałowymi.
- Piecz 45 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka