Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Ciasto śliwkowe z pianką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  masła
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • 5 sztuk żółtek
  • 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka budyń śmietankowy
  • 2 sztuki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    Pianka
  • 5 sztuk białek
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 1 sztuka kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 750 g  śliwek węgierek
  • płatki migdałowe

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, budyń oraz zimne masło. Posiekaj. Następnie dorzuć żółtka oraz śmietanę i ponownie posiekaj. Zagnieć ciasto rękoma. Podziel je na 2 części: 3/4 i 1/4. Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
  2. 3/4 ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do lodówki. Schłodzone ciasto piecz 20 minut w 180 st. C.
  3. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypuj porcjami cukier. Dodaj kisiel oraz sok z cytryny. Wymieszaj.
  4. Na upieczonym cieście ułóż wypestkowane śliwki. Na wierzch wyłóż pianę i zetrzyj pozostałe ciasto. Oprósz wszystko płatkami migdałowymi.
  5. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE