Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ciasto śliwkowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  margaryny
  • 6 sztuk jajek
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • 2 łyżki  kakao
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Krem
  • 250 g  margaryny
  • 500 ml  mleka
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 3 łyżki  cukru
  • 1 sztuka budyń waniliowy
    Polewa
  • 120 g  margaryny
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  kakao
  • 2 łyżki  gęstej śmietany
    Dodatkowo
  • 1 kg  śliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i utrzyj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  2. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną wylej na blachę. Do drugiej dodaj kakao, wymieszaj i wylej na jasne ciasto. Połówki śliwek ułóż na cieście. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Budyń ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudź. Następnie utrzyj go z margaryną, cukrem i cukrem wanilinowym. Gotowy krem wyłóż na ostudzone ciasto.
  4. Składniki polewy wymieszaj, zagotuj i przestudź. Następnie polej nią ciasto.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE