Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- Ciasto
- 250 g margaryny
- 6 sztuk jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem
- 250 g margaryny
- 500 ml mleka
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru
- 1 sztuka budyń waniliowy
- Polewa
- 120 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki gęstej śmietany
- Dodatkowo
- 1 kg śliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i utrzyj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną wylej na blachę. Do drugiej dodaj kakao, wymieszaj i wylej na jasne ciasto. Połówki śliwek ułóż na cieście. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
- Budyń ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudź. Następnie utrzyj go z margaryną, cukrem i cukrem wanilinowym. Gotowy krem wyłóż na ostudzone ciasto.
- Składniki polewy wymieszaj, zagotuj i przestudź. Następnie polej nią ciasto.
Źródło przepisu: przyślij przepis!