Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki
2 sztuki jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 sztuka kieliszek likieru pomarańczowego
100 g masła
3 łyżki oliwy
3/4 szklanki cukru
- Dodatkowo
6 sztuk twardych gruszek
300 g drylowanych śliwek
150 g mąki
100 g masła
100 g cukru + 3 łyżki
1 szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wrzuć 150 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru wanilinowego. Zagnieć kruszonkę i wstaw ją do lodówki.
- Śliwki ułóż w garnku, zalej 3 łyżkami wody wymieszanej z 3 łyżkami cukru i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i dodaj do śliwek. Całość zdejmij z ognia, gdy gruszki nabiorą lekko różowego koloru.
- Do miski wsyp 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru. Dodaj 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 kieliszek likieru, 100 g masła i 3 łyżki oliwy. Ze składników zagnieć ciasto.
- Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wyłóż na nią ciasto, a na nim ułóż w kształt rozety odsączone owoce. Kruszonkę wyjmij z lodówki i posyp nią wierzch ciasta. Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 180-200 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!