Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
300 g herbatników korzennych
175 g masła
4 łyżeczki żelatyny
300 g konfitury z borówek
250 g kremówki
500 g twarogu
400 g kremowego sera śmietankowego
75 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
75 g bez
1-2 łyżki cukru pudru
olej do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Spód tortownicy o średnicy 26 cm posmaruj olejem. Ciasteczka przełóż do woreczka foliowego, zawiąż i starannie pokrusz wałkiem.
- Masło rozpuść, lekko ostudź i połącz z herbatnikami. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, po czym wstaw do lodówki na 45 minut.
- Na schłodzonym spodzie równomiernie rozsmaruj konfiturę z borówek. Żelatynę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu.
- Twaróg utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i serkiem śmietankowym. Żelatynę połącz z 3 łyżkami kremu, po czym dodaj do pozostałej masy.
- Kremówkę ubij i połącz z masą serową. Całość przełóż do tortownicy, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Z ciasta zdejmij obręcz. Bezy pokrusz i udekoruj nimi wierzch torciku. Przed podaniem całość delikatnie posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku