Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Ciasto śmietankowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 300 g  herbatników korzennych
  • 175 g  masła
  • 4 łyżeczki  żelatyny
  • 300 g  konfitury z borówek
  • 250 g  kremówki
  • 500 g  twarogu
  • 400 g  kremowego sera śmietankowego
  • 75 g  cukru
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 75 g  bez
  • 1-2 łyżki  cukru pudru
  • olej do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Spód tortownicy o średnicy 26 cm posmaruj olejem. Ciasteczka przełóż do woreczka foliowego, zawiąż i starannie pokrusz wałkiem.
  2. Masło rozpuść, lekko ostudź i połącz z herbatnikami. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, po czym wstaw do lodówki na 45 minut.
  3. Na schłodzonym spodzie równomiernie rozsmaruj konfiturę z borówek. Żelatynę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu.
  4. Twaróg utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i serkiem śmietankowym. Żelatynę połącz z 3 łyżkami kremu, po czym dodaj do pozostałej masy.
  5. Kremówkę ubij i połącz z masą serową. Całość przełóż do tortownicy, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  6. Z ciasta zdejmij obręcz. Bezy pokrusz i udekoruj nimi wierzch torciku. Przed podaniem całość delikatnie posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE