Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 15 - 20 osób
Składniki
300 g mąki pszennej + 4 łyżki
7 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru + 4 łyżki
4 łyżki cukru
350 g masła
3 łyżki oleju
6 sztuk jajek
4 sztuki szkl. mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g białej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- 300 g mąki przesiej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżkami kakao. Dodaj 2 jajka, 50 g cukru pudru i 150 g masła. Składniki wyrób na gładkie ciasto, chłodź przez 30 minut, a następnie podziel na 4 części. Każdą porcję rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy (25x40 cm) i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie odstaw do przestudzenia.
- 4 białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj 4 łyżki mąki pszennej przesianej z pozostałym proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość starannie wymieszaj i wyłóż na blachę. Ciasto piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- 3 szklanki mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozrób budyń śmietankowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz resztę kakao.
- Mieszankę wlej do kipiącego mleka i gotuj do zgęstnienia, stale mieszając. Ostudź. 150 g masła utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru, po czym dodawaj po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując.
- Płaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby w środku znajdował się blat biszkoptowy. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem pozostałego masła i rozprowadź na wierzchu ciasta. Całość odstaw do zastygnięcia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku