Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
10 dag mąki
5 dag masła
1/2 szklanki wody
3 sztuki małe jajka
1 szczypta soli
- Krem
2 sztuki duże miękkie kiwi
1/2 szklanki cukru
galaretka jabłkowo-miętowa
1.25 szklanek schłodzonej kremówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i ciągle mieszając gotuj, aż na ściankach pojawi się biały nalot. Następnie przełóż powstałą masę do miski i odstaw do przestygnięcia.
- Do przestudzonej masy dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i równomiernie rozprowadź. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C, aż ciasto urośnie i będzie rumiane.
- Kiwi obierz i pokrój w kostkę. Następnie zasyp owoce cukrem i lekko podgotuj, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Następnie ugnieć wszystko widelcem i dodaj galaretkę, mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- Kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z 6 łyżkami musu owocowego. Ciasto przekrój na pół. Na pierwszy płat ciasta wyłóż połowę kremu, przykryj drugim płatem i posmaruj resztą kremu. Na wierzchu rozprowadź pozostały mus owocowy. Gotowe ciasto wstaw na 60 minut do lodówki.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy