Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 170 g masła
- 2 szklanki mąki
- 4 sztuki żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 750 g śliwek
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka oraz aromat waniliowy. Składniki starannie zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto.
- Przygotowane ciasto owiń folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na cienki placek i przełóż na prostokątną blachę do pieczenia.
- Śliwki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, po czym odstaw na sicie do ocieknięcia. Owoce przekrój na pół i usuń pestki.
- Połówki śliwek przepołów. Kawałki owoców ułóż jeden przy drugim na cieście po czym posyp je cukrem trzcinowym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz przez 35-40 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij i odstaw na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem możesz ozdobić ciasto bitą śmietaną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku