Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk żółtko z jajka
- 80 g cukier
- 660 ml śmietana
30 % - 100 ml mleko
- 1/2 laski wanilia
- 150 g borówki amerykańskie
- 3 łyżki cukier brązowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Borówki umyj i osusz. Śmietanę i mleko wlej do garnka, dodaj wyskrobane z lasek ziarna wanilii i wrzuć laskę. Podgrzej, ale nie zagotuj.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Następnie miskę z żółtkami postaw na garnku z gotującą się wodą, wlej do nich śmietankę i podgrzewaj mieszając.
- Gdy krem zacznie gęstnieć na brzegach miski, przelej go do foremek. Do każdej wrzuć po kilka borówek, ustaw foremki w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlej wodę na 1/2 wysokości foremek. Piecz 30 minut w 180 st. C.
- Po tym czasie wyjmij foremki z piekarnika, ostudź. Następnie wstaw danie na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posyp brązowym cukrem i wstaw na kilka minut do nagrzanego do 200 st. C piekarnika z włączonym grillem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia