Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 5 sztuk żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka kremówki
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- 4 łyżki brązowego cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do śmietany dodaj miąższ z laski wanilii i zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem i nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj gorącą śmietankę. Uzyskaną masę rozlej do 4 miseczek.
- Piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 190 st. C.
- Gotowy deser odstaw do wystygnięcia, a następnie włóż na 20 minut do lodówki. Przed podaniem wierzch posyp brązowym cukrem, opal palnikiem kuchennym i odstaw na 5 minut. Podawaj z duszonymi wiśniami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy