Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 200 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 40 dag mąki
- 50 g masła
- 1 sztuka jajko
- Masa cynamonowa
- 1.5 łyżek cynamonu
- 100 g cukru
- 100 g masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozpuść w mleku razem z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść. Mąkę przesiej, dodaj rozczyn, przestudzone masło oraz pozostałe składniki i wyrób łyżką ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Masa cynamonowa: Masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je, by powstał kwadrat. Posmaruj masą cynamonową. Zwiń w rulon i pokrój go na kawałki o grubości 2 cm.
- Ułóż zawijańce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka