Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- 1 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- 3 sztuki jajka
- 2 szklanki cukru
- 1.5 szklanek oleju
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj pod bieżącą wodą, osusz i obierz. Owoce pokrój w kostkę.
- Jajka wbij do plastikowej miski i utrzyj z 2 szklankami cukru. Stale ucierając dolewaj olej. Do gotowej masy wsyp 3 szklanki przesianej mąki, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżeczki kakao. Składniki wymieszaj.
- Do ciasta dodaj rodzynki oraz orzechy włoskie. Całość starannie utrzyj, aby wszystkie produkty dobrze się połączyły.
- Na końcu masę wymieszaj z pokrojonymi jabłkami. Wyłóż do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piecz 70 minut w temperaturze 190 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj orzechami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku