Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Cynamonowy murzynek z bakaliami i jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 1 kg  jabłek
  • 3 szklanki  mąki
  • 3 sztuki jajka
  • 2 szklanki  cukru
  • 1.5 szklanek  oleju
  • 2 łyżeczki  sody
  • 2 łyżeczki  kakao
  • 2 łyżeczki  cynamonu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, osusz i obierz. Owoce pokrój w kostkę.
  2. Jajka wbij do plastikowej miski i utrzyj z 2 szklankami cukru. Stale ucierając dolewaj olej. Do gotowej masy wsyp 3 szklanki przesianej mąki, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżeczki kakao. Składniki wymieszaj.
  3. Do ciasta dodaj rodzynki oraz orzechy włoskie. Całość starannie utrzyj, aby wszystkie produkty dobrze się połączyły.
  4. Na końcu masę wymieszaj z pokrojonymi jabłkami. Wyłóż do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piecz 70 minut w temperaturze 190 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj orzechami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE