Dzisiaj jest: Sobota, 04.07.2020 Imieniny: Teodora i Innocentego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Czekoladowa pascha


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  sera białego
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 szklanka  cukru + 6 łyżek
  • 100 g  masła
  • rodzynki
  • 100 g  czekolady gorzkiej
    Dodatkowo
  • 100 g  gorzkiej czekolady na wiórki

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Ser zmiel. Do masy żółtkowej dodaj miękkie masło, ser, dokładnie utrzyj na gładką masę.
  2. Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dodaj również wcześniej namoczone i odsączone rodzynki.
  3. Głęboką salaterkę wyłóż gazą, i wypełnij masą twarogową. Starannie wyrównaj powierzchnię, przyciśnij drewnianą deseczką, lekko obciąż.
  4. Wstaw do lodówki na 60 minut, wyjmij, wyłóż na talerz i zdejmij gazę.
  5. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, masę wylej na deskę i pozostaw do wystygnięcia. Nożem ścinaj cienkie wiórki czekolady. Wiórkami czekoladowymi posyp gotową paschę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE