Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
200 g mąki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 g wiórków kokosowych
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
245 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
150 g gorzkiej czekolady
1 sztuka gruszka
1 szczypta soli
250 ml mleka
4 sztuki jajka
1.5 sztuk puszki gruszek
400 g kremówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka utrzyj z 4 łyżkami letniej wody, 175 g cukru, cukrem wanilinowym i solą. Mąkę wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia, po czym dodaj do masy jajecznej. Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 175 st. C.
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w odrobinie wody. 100 g czekolady posiekaj i rozpuść w gorącym mleku z dodatkiem 70 g cukru. Stopniowo wlewaj żelatynę, mieszając. Masę schłodź przez 40 minut.
- Krem połącz z ubitą kremówką. Biszkopt przetnij na pół. Gruszki osącz z syropu i skrop nim płaty ciasta. Na jednym placku równomiernie rozsmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Wierzch wyrównaj.
- Na kremie ułóż połówki gruszek z puszki i rozprowadź na nich połowę pozostałej masy czekoladowej. Całość wyrównaj, a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu. Lekko dociśnij dłonią.
- Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu oraz bokach tortu za pomocą szerokiego noża lub łopatki kuchennej. Boki udekoruj wiórkami kokosowymi. Tort wstaw do lodówki, by masa stężała.
- Świeżą gruszkę potnij w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym zanurz w niej do połowy kawałki owocu. Plasterki ułóż na torciku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku