Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Czekoladowa pychotka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 100 g  wiórków kokosowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 245 g  cukru
  • 4 łyżeczki  żelatyny
  • 150 g  gorzkiej czekolady
  • 1 sztuka gruszka
  • 1 szczypta  soli
  • 250 ml  mleka
  • 4 sztuki jajka
  • 1.5 sztuk puszki gruszek
  • 400 g  kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka utrzyj z 4 łyżkami letniej wody, 175 g cukru, cukrem wanilinowym i solą. Mąkę wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia, po czym dodaj do masy jajecznej. Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 175 st. C.
  2. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w odrobinie wody. 100 g czekolady posiekaj i rozpuść w gorącym mleku z dodatkiem 70 g cukru. Stopniowo wlewaj żelatynę, mieszając. Masę schłodź przez 40 minut.
  3. Krem połącz z ubitą kremówką. Biszkopt przetnij na pół. Gruszki osącz z syropu i skrop nim płaty ciasta. Na jednym placku równomiernie rozsmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Wierzch wyrównaj.
  4. Na kremie ułóż połówki gruszek z puszki i rozprowadź na nich połowę pozostałej masy czekoladowej. Całość wyrównaj, a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu. Lekko dociśnij dłonią.
  5. Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu oraz bokach tortu za pomocą szerokiego noża lub łopatki kuchennej. Boki udekoruj wiórkami kokosowymi. Tort wstaw do lodówki, by masa stężała.
  6. Świeżą gruszkę potnij w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym zanurz w niej do połowy kawałki owocu. Plasterki ułóż na torciku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE