Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
250 g czekolada gorzka
280 g masło
250 g cukier
75 g mąka
3 sztuki jajka
1/2 szklanki woda
75 g orzechy włoskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy posiekaj.
- Czekoladę połam na małe kawałki.
- Masło pokrój w kostkę.
- Wodę zagotuj w małym garnku wraz z cukrem, następnie dodaj czekoladę i masło. Składniki wymieszaj.
- W misce wymieszaj jaja i mąkę, następnie powoli dolewaj masę czekoladową. Wsyp orzechy, całość ponownie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy ok. 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
- Po upieczeniu poczekaj aż wystygnie.