Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 150 g masło
- 150 g czekolada gorzka
- 2 szklanki mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżki soda oczyszczona
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukier
- 1 łyżka cukier waniliowy
- 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki mleko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Formę do muffin wyłóż 12 papilotkami. Masło rozpuść i ostudź. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj wszystko.
- Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, wymieszaj i dodaj do suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj roztopione masło. Na końcu wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Tak przygotowanym ciastem wypełnij papilotki na wysokość 2/3. Piecz 25 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia