Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g czekolada gorzka
200 g masło
4 sztuki jajka
4 sztuki żółtko z jajka
100 g cukier
100 g mąka tortowa
1/2 łyżeczki pieprz
1 szczypta chili (przyprawa)
1 łyżka masło
1 łyżka mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dodaj chili i pieprz. Wymieszaj.
- 100 g cukru wsyp do miski. Dodaj 4 jajka, 4 żółtka i umieść miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Jajka energicznie ubijaj do białości. Masa powinna zacząć gęstnieć, ale pozostać płynna. Ostudź ją.
- Mąkę przesiej do masy, wymieszaj. Dodaj przestudzony krem czekoladowy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 60 minut. Powstała masa powinna być gęsta i lekko kleista.
- Kokilki do sufletów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Masę czekoladową przełóż porcjami do foremek. Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 8 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku