Dzisiaj jest: Piątek, 16.04.2021 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Czekoladowe suflety z chili


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Czekoladowe suflety z chili przed podaniem można posypać cukrem pudrem i startą czekoladą.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  czekolada gorzka
  • 200 g  masło
  • 4 sztuki  jajka
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 100 g  cukier
  • 100 g  mąka tortowa
  • 1/2 łyżeczki  pieprz
  • 1 szczypta  chili (przyprawa)
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżka  mąka

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dodaj chili i pieprz. Wymieszaj.
  2. 100 g cukru wsyp do miski. Dodaj 4 jajka, 4 żółtka i umieść miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Jajka energicznie ubijaj do białości. Masa powinna zacząć gęstnieć, ale pozostać płynna. Ostudź ją.
  3. Mąkę przesiej do masy, wymieszaj. Dodaj przestudzony krem czekoladowy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 60 minut. Powstała masa powinna być gęsta i lekko kleista.
  4. Kokilki do sufletów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Masę czekoladową przełóż porcjami do foremek. Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 8 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Zobacz więcej na temat:

suflety czekoladoweprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE