Dzisiaj jest: Czwartek, 09.07.2020 Imieniny: Zenona i Weroniki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Czekoladowiec pod pierzynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 375 g  masła
  • 6 sztuk jajek
  • 370 g  cukru
  • 375 g  mąki
  • 250 g  kremówki
  • 1 sztuka tabliczka czekolady
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 3 łyżki  kakao
  • 2 sztuki gruszki
  • 875 ml  mleka
  • 1 szczypta  soli
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 2 opakowania  budyniu waniliowego

Sposób przyrządzania:

  1. Masło utrzyj ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle miksując, stopniowo wbijaj jajka. Wlej aromat, a następnie wsypuj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj 125 ml mleka.
  2. Ciasto wylej na prostokątną blachę (35x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki obierz, a po usunięciu gniazd nasiennych pokrój w kostkę. Owoce ułóż na cieście. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 45 minut.
  3. Budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu na 750 ml mleka. Odstaw do ostygnięcia. Kremówkę ubij i połącz z masą budyniową. Całość wyłóż na ostudzonym placku z gruszkami.
  4. Ciasto wstaw w chłodne miejsce, aby krem stężał. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj nią zastygły na cieście krem budyniowy. Przed podaniem chłodź przez kilka godzin.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE