Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 16 osób
Składniki
- 375 g masła
- 6 sztuk jajek
- 370 g cukru
- 375 g mąki
- 250 g kremówki
- 1 sztuka tabliczka czekolady
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 sztuki gruszki
- 875 ml mleka
- 1 szczypta soli
- kilka kropel aromatu rumowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle miksując, stopniowo wbijaj jajka. Wlej aromat, a następnie wsypuj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj 125 ml mleka.
- Ciasto wylej na prostokątną blachę (35x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki obierz, a po usunięciu gniazd nasiennych pokrój w kostkę. Owoce ułóż na cieście. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 45 minut.
- Budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu na 750 ml mleka. Odstaw do ostygnięcia. Kremówkę ubij i połącz z masą budyniową. Całość wyłóż na ostudzonym placku z gruszkami.
- Ciasto wstaw w chłodne miejsce, aby krem stężał. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj nią zastygły na cieście krem budyniowy. Przed podaniem chłodź przez kilka godzin.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku