Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1.5 szklanek mąka
3/4 szklanki cukier brązowy
nierafinowany1 szczypta sól morska
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki soda oczyszczona
1/2 szklanki olej
1 łyżeczka ocet balsamiczny
1 łyżka olejek waniliowy
1 szklanka mleko roślinne
może być również kozie2 garści maliny
2 łyżki masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj brązowy cukier, sól morską, kakao oraz sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do suchych składników dolej olej, ocet balsamiczny, olejek waniliowy oraz mleko. Całość mieszaj tylko do połączenia składników.
- Maliny opłucz, osusz. Następnie połowę dodaj do masy kakaowej, po czym delikatnie wymieszaj łyżką tak, aby owoce się nie rozdrobniły.
- Tortownicę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem. Ostrożnie przelej do niej ciasto, a następnie na wierzchu wysyp resztę malin. Piekarnik nagrzej do 180 st. C, po czym wstaw do niego czekoladowiec. Ciasto piecz 40 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku