Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
5 sztuk jajek
1 szklanka cukru
8 łyżeczek żelatyny
1 sztuka cukier waniliowy
1 szklanka mleka
1 sztuka margaryna
okrągłe biszkopty
1 sztuka galaretka
truskawki
jagody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę namocz w 5 łyżeczkach zimnej wody. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i rozprowadź w nim żelatynę. Odstaw do przestygnięcia.
- Margarynę utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj po jednym żółtku. Wlej do masy przestudzone mleko z żelatyną i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
- Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Tortownicę wyłóż biszkoptami i wylej na nie masę. Na wierzch ułóż umyte owoce i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby stężało.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka