Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Deser z morelami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 25 dag  ryżu
  • 2 łyżki  masła
  • 5 sztuk jajek
  • 20 dag  tłustego twarogu
  • 8 dag  cukru pudru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 50 dag  moreli z kompotu
  • 500 ml  mleka
  • 1 sztuka morela do dekoracji
  • listki melisy
  • cukier puder do posypania
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż opłucz i wsyp do garnka. Zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości. Kiedy ryż będzie gotowy, opłucz go zimną wodą. Masło pokrój na kawałki i wysmaruj nim naczynie żaroodporne. 3 jajka rozbij, żółtka oddziel od białek i dodaj do twarogu. Dołóż cukier puder oraz cukier wanilinowy i utrzyj na gładki krem.
  2. Do formy przełóż 1/2 ryżu. Rozsmaruj twaróg, poukładaj połówki moreli i przykryj resztą ryżu. Wierzch wyrównaj. Pozostałe jajka rozkłóć w mleku i polej ryż. Suflet piecz 10 minut w temperaturze 190 st. C. 3 białka ubij na pianę i wyłóż na deser. Zapiekaj jeszcze 8-10 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj kawałkami moreli i melisą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE