Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 25 dag ryżu
- 2 łyżki masła
- 5 sztuk jajek
- 20 dag tłustego twarogu
- 8 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 dag moreli z kompotu
- 500 ml mleka
- 1 sztuka morela do dekoracji
- listki melisy
- cukier puder do posypania
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz i wsyp do garnka. Zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości. Kiedy ryż będzie gotowy, opłucz go zimną wodą. Masło pokrój na kawałki i wysmaruj nim naczynie żaroodporne. 3 jajka rozbij, żółtka oddziel od białek i dodaj do twarogu. Dołóż cukier puder oraz cukier wanilinowy i utrzyj na gładki krem.
- Do formy przełóż 1/2 ryżu. Rozsmaruj twaróg, poukładaj połówki moreli i przykryj resztą ryżu. Wierzch wyrównaj. Pozostałe jajka rozkłóć w mleku i polej ryż. Suflet piecz 10 minut w temperaturze 190 st. C. 3 białka ubij na pianę i wyłóż na deser. Zapiekaj jeszcze 8-10 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj kawałkami moreli i melisą.
Źródło przepisu: Smacznego!