Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 2 sztuki jajka
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 5 łyżek cukru
- 80 g roztopionej margaryny
- 1 sztuka słoik dżemu
- Kruszonka
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko wymieszaj z drożdżami. Dodaj szklankę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj wszystko i odstaw do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem i dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą mąkę. Wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną margarynę, zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj. Następnie podziel je na 2 części i obie rozwałkuj. Placki posmaruj dżemem i zwiń w rolady. Pokrój je w grube plastry i uzyskane ślimaczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.
- Z podanych składników zagnieć kruszonkę. Posyp nią bułeczki. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników