Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 1/4 szklanki otrąb granulowanych z żurawiną
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 150 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rodzynek
|
|
Sposób przyrządzania:
- W jednej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Do drugiej miski wsyp otręby z żurawiną, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia oraz rodzynki. Wymieszaj mokre i suche składniki, by dobrze się połączyły.
- Ciasto nabieraj łyżką i dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą dość mocno spłaszcz dłonią.
- Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej herbatniki, zachowując między nimi 2-centymetrowe odstępy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 20-25 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki życia