Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
100 g czekolada biała
200 ml mleko
200 g śmietana
30%50 g czekolada
ciemna, w wiórkach4 sztuki nektarynka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i pokrój ostrym nożem w kostkę. W garnku podgrzej 200 ml mleka ze 100 g śmietany. Wrzuć kawałki białej czekolady i mieszaj, aż się rozpuści. Powstały krem przełóż do miski i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Ostudź.
- Pozostałą śmietanę ubij i wymieszaj z ostudzoną masą czekoladową. Krem wyłóż do płaskiej formy.
- Lody wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie wymieszaj je z wiórkami ciemnej czekolady. Ponownie wstaw lody do zamrażalnika na 4 godziny. Następnie wyjmij i podawaj w połówkach wypestkowanych nektarynek.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku