Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 500 g mąki
- 60 g drożdży
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 łyżka spirytusu
- 25 ml mleka
- 5 sztuk żółtek
- 1 szczypta soli
- marmolada wieloowocowa
- Dodatkowo
- cukier puder
- 4 kostki smalcu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do dużej miski. Masło rozpuść i ostudź.
- Drożdże rozmąć w ciepłym mleku, a gdy podrosną, wlej do mąki.
- Żółtka utrzyj bardzo dokładnie z cukrem, aż będą białe, dodaj do mąki i wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania wlej chłodne masło oraz spirytus i znów wyrób.
- Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wykrój kieliszkiem krążki. Na połowie krążków ułóż po łyżeczce marmolady i przykryj je resztą krążków. Uformuj kulki.
- Układaj na posypanej mąką stolnicy i znów zostaw do wyrośnięcia.
- Rozgrzej w garnku smalec, wkładaj porcje pączków i smaż z obu stron na rumiano.
- Wyjmuj i osączaj na papierowym ręczniku, a następnie posypuj cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka