Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Domowe pączki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 60 g  drożdży
  • 100 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 łyżka  spirytusu
  • 25 ml  mleka
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 szczypta  soli
  • marmolada wieloowocowa
    Dodatkowo
  • cukier puder
  • 4 kostki  smalcu

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski. Masło rozpuść i ostudź.
  2. Drożdże rozmąć w ciepłym mleku, a gdy podrosną, wlej do mąki.
  3. Żółtka utrzyj bardzo dokładnie z cukrem, aż będą białe, dodaj do mąki i wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania wlej chłodne masło oraz spirytus i znów wyrób.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wykrój kieliszkiem krążki. Na połowie krążków ułóż po łyżeczce marmolady i przykryj je resztą krążków. Uformuj kulki.
  6. Układaj na posypanej mąką stolnicy i znów zostaw do wyrośnięcia.
  7. Rozgrzej w garnku smalec, wkładaj porcje pączków i smaż z obu stron na rumiano.
  8. Wyjmuj i osączaj na papierowym ręczniku, a następnie posypuj cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE