Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki ziaren sezamu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier, rozpuść i odstaw na 15 minut. Masło rozpuść. Do miski wsyp mąkę, wlej rozczyn z drożdży, masło oraz wbij jajko. Zagnieć ciasto, po czym odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj w nim okręgi. W środku każdego kółka kieliszkiem wycinaj mniejsze kółeczka. Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 190 st. C. Jeszcze ciepłe posyp sezamem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia