Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Drożdżowiec z jagodami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Drożdżowiec z jagodami to przepis na smaczny deser. Ciasto najlepiej smakuje z ciepłym kakao.

1 porcja dla: 20 - 24 osób


Składniki

  • 500 g  mąka
    +7 łyżek
  • 50 g  drożdże
  • 1 sztuka  jajka
  • 6 łyżek  cukier
  • 1 szczypta  sól
  • 1 szklanka  mleko
  • 5 łyżek  masło
  • 3/4 szklanki  cukier puder
    +2 łyżki
  • 5 kawałków  olejek śmietankowy
    kropel
  • 100 g  jagody

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj 500 g mąki, rozkłócone jajko, 3 łyżki roztopionego masła, sól, 3 łyżki wody i pozostały cukier. Zagnieć ciasto.
  2. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm. Na wierzchu ciasta ułóż jagody.
  3. W oddzielnej misce zagnieć 4 łyżki mąki, 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru pudru. Uzyskaną kruszonką posyp ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 15 minut, by wyrosło. Piecz 60 minut w 180 st. C.
  4. Do miski wsyp 3/4 szklanki cukru pudru, po czym wlej kilka kropel olejku śmietankowego oraz odrobinę gorącej wody. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałym lukrem polej upieczone ciasto.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

drożdżowiecjagodyprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE