Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 20 - 24 osób
Składniki
- 500 g mąka
+7 łyżek - 50 g drożdże
- 1 sztuka jajka
- 6 łyżek cukier
- 1 szczypta sól
- 1 szklanka mleko
- 5 łyżek masło
- 3/4 szklanki cukier puder
+2 łyżki - 5 kawałków olejek śmietankowy
kropel - 100 g jagody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj 500 g mąki, rozkłócone jajko, 3 łyżki roztopionego masła, sól, 3 łyżki wody i pozostały cukier. Zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm. Na wierzchu ciasta ułóż jagody.
- W oddzielnej misce zagnieć 4 łyżki mąki, 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru pudru. Uzyskaną kruszonką posyp ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 15 minut, by wyrosło. Piecz 60 minut w 180 st. C.
- Do miski wsyp 3/4 szklanki cukru pudru, po czym wlej kilka kropel olejku śmietankowego oraz odrobinę gorącej wody. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałym lukrem polej upieczone ciasto.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku